Kutatás-fejlesztés és regisztráció

Az Alpha-Vet Kutatás-fejlesztési és Regisztrációs Igazgatóságát 2010-ben hozták létre a Phylaxia Pharma Zrt. Bábolnai Gyógyszergyártó Üzemének megvásárlását követően. Az üzem felújítása lehetővé tette a gyártható gyógyszerformák és a kapacitás bővítését, ami szükségessé tette az önálló kutatás-fejlesztési tevékenység beindítását, hogy a gyártott portfolióval a folyamatosan változó vevői igényeket naprakészen ki tudjuk elégíteni.

A Kutatás-fejlesztési és Regisztrációs Igazgatóság feladata az új originális és generikus gyógyszerkészítmények, valamint gyógyhatású és biocid termékek fejlesztésének koordinálása és a regisztrációjának lebonyolítása Magyarországon és külföldön. Az Igazgatóság a gyógyszerek fejlesztéséhez szükséges kutatási és fejlesztési infrastruktúra és közreműködés egy részét szakirányú tevékenységet folytató hazai és külföldi egyetemek, kutatóintézetek bevonásával végzi. A 2-4 évig is eltartó fejlesztési munka eredménye az a törzskönyvi dokumentáció (dosszié), amely tartalmazza a gyógyszer minőségére, ártalmatlanságára és hatékonyságára vonatkozó valamennyi releváns információt. Ez a gyakran 4-5.000 oldal terjedelmű dokumentáció az alapja a termék regisztrációjának.

A regisztráció az a folyamat, amely során a hatóságok a termék dossziéjában található állításokat ellenőrzik és kritikailag észrevételezik. Az EU-ban körülbelül egy évig eltartó regisztrációs folyamat során az Igazgatóság munkatársainak nem ritkán több száz szakmai kérdést kell adott időre megválaszolnia ahhoz, hogy a termék regisztrációja sikerrel befejeződhessen.

A Kutatás-fejlesztési és Regisztrációs Igazgatóság munkájának köszönhetően eddig két originális gyógyszerkészítmény törzskönyvezése fejeződött be, és amely gyógyszerek jelenleg 15 EU tagállamban vannak forgalomban. Emellett generikus termékfejlesztés is történik. Jelenleg az EU különböző tagállamaiban 116 érvényes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezünk és további 5 termék regisztrációja van folyamatban. Több, harmadik országba irányuló termékregisztráció is már vagy elkezdődött, vagy folyamatban van (Fehéroroszország, Oroszország, Koszovó, Svájc, Dél-Afrikai Köztársaság).