Világhírű állatorvos professzoraink – A kulcsi hatok

Mi lehet nagyobb öröm egy állatorvosnak, aki szereti a hivatását, mint látni, érezni, hogy korosztálytól, nemtől, ideológiától függetlenül együtt vagyunk, közösséget alkotunk, összefogunk, összetartozunk?

Szükséges számunkra a hely, amely megigéz és inspirál. A gyönyörű Duna-parti település Kulcs, kedvező elhelyezkedésének köszönhetően az 1920-as évektől egyre népszerűbb lett a budapesti polgárság köreiben, és mind többen látogattak ide, híres operaénekesek, írók, tudósok, politikusok éltek és alkottak itt, otthonuknak érezve a községet. 

Ebben az időben professzoraink közül többen töltötték itt szabadságukat, akiket az utókor a „Kulcsi Hatok” néven emleget. Ők voltak állatorvos-oktatásunk aranykorának, az úgynevezett „főiskolai korszaknak” legkiemelkedőbb egyéniségei. Hutÿra Ferenc, Jármai Károly, Kotlán Sándor, Guoth Gy. Endre, Marcis Árpád és Szepeshelyi Andor azok az üdülőbirtokosok, akiknek Kulcs népszerűségét és fejlődését köszönheti, kezdeményezésükre utak, templomok épültek, ápolták a kikötőt, magas szintű társadalmi életet éltek, sport- és baráti köröket alapítottak. Az itt folytatott rendszeres szakmai beszélgetéseik és vitáik nagyban meghatározták képzésünk irányát, a magyar  és a nemzetközi állatorvos-tudomány fejlődését. Nyaralóik ma is állnak, nevüket utcák viselik, tisztelegve tudós és emberi mivoltuk előtt.”

(Dr. Süth Miklós – Dr. Prof. Sótonyi Péter) 

Lenyűgöző szellemi teljesítményekről, kemény, kitartó, hivatástudatról árulkodó munkáról beszéltek Kulcson a XIV. Fejér Megyei Állatorvosi Emléknapon.
A megemlékezésen két államtitkár Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc- felügyeletért felelős államtitkára, és L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is részt vett. Rajtuk kívül köszöntötte a megjelenteket dr. Gombos Zoltán, a minisztérium főosztályvezetője, dr. Petrin László, a megyei kormányhivatal főigazgatója, dr. Sziebert Gergely, a megyei kormányhivatal élelmiszerbiztonsági és földművelésügyi főosztályának vezetője, prof. dr. Sótonyi Péter, az SZIE Állatorvos-tudományi Kar dékánja és természetesen Jobb Gyula, Kulcs polgármestere.

A rendezvény egyik főszervezője, dr. Móré Attila, az Alpha Befektetési Holding Zrt. elnöke beszédében kitért az elődök munkájának fontosságára és az egymás iránti tiszteletre, a szakmai alázatra. Idén az Alpha Holding a kulcsi hatok előtt kívánt tisztelegni és ebből az alkalomból Világhírű Magyar Állatorvos Professzorok,
A Kulcsi Hatok emlékkönyve címmel kiadták a Dr. Hollós László által összeállított dokumentumgyűjteményt. A könyvet, n- mely a világhírű professzorok munkájának állít emléket – Móré Attila ajándékként szánta rendezvényen résztvevőinek és magyarországi állatorvosoknak egyaránt.

Az ünnepségen a Fejér Megye Állategészségügyéért díjjal tüntették ki Horváth Csillát, a megyei kormányhivatal élelmiszerbiztonsággal foglalkozó szakmérnökét.
Az Év Állatorvosa dr. Steigerwald Ferenc kisállatgyógyász klinikus szakorvos lett. A dr. Lancz Endre Életműdíjjal dr. Rónai László nyugdíjas kerületi főállatorvost tüntették ki. A szoborparkban leleplezték Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotását, Jármai Károlyn mellszobrát. (Hutyra Ferenc szobra mellett.) Az avató beszédet L. Simon László mondta. Az államtitkár hangsúlyozta, milyen fontos eredményeket ért el a magyar állatorvos-tudomány a világ tudományában, milyen nagyságokat adtunk a világnak. Prof. dr. Sótonyi Péter dékán méltatta Jármai Károly érdemeit, kiemelve: ő a daganat- és víruskutatás zseniális úttörője volt.