A XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Termékdíj pályázat nagy nyertese az Alpha-Vet Kft.

allattenyesztesi es novenytermesztesi dij alphavetMa már kétségtelen, hogy a 2016. május 19. és 22. között a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Magyar Állattenyésztők Szövetségének valamint annak tagszervezeteinek társrendezésében zajló kiállítás az ország egyik legjelentősebb mezőgazdasági seregszemléje, hiszen az idén először négynaposra bővülő eseményre mintegy 40-50 országból várnak látogatókat az alföld szívébe, Hódmezővásárhelyre. 

Érdekesség még, hogy a nagydíjban részesített termékek számára egy jól beazonosítható, állandó logót is terveztettek, amelynek használata a kiemelt termék forgalmazása során válik jogosulttá, a magyar minőség szimbólumaként. Ráduly Csaba grafikusművész munkája 34 versenyző pályaműve közül bizonyult a legjobbnak, amely egyszerre jeleníti meg egy növény szárát és egy állat szarvát, trikolor színeivel utal a termék magyar származására, s az ábra sötét és világos háttérben alkalmazva is egyaránt érvényesül.

„A mezőgazdaság egy egyre intenzívebben fejlődő tudomány” – hangoztatta Sipos József, a Bayer Hungária Kft. területi képviselője, fejlesztője, aki a növénytermesztési kategóriában bíráló zsűri elnöke, Prof. Dr. Birkás Márta professzorasszony távollétében adta át az elismeréseket. A két kategóriában (Input anyagok – Termesztéstechnológiai ajánlások, valamint Technika, technológia) bírált növénytermesztési pályázatra 14 nevezés érkezett. A bírálatok során a zsűri a víztakarékosságra, a talajélet javítására, az okszerű tápanyag-utánpótlásra fókuszáló pályamunkák esetében azok újdonságtartalmát, kidolgozottságát, felhasználhatóságát, ár-érték arányát és piaci megfelelőségét vette figyelembe. Állattenyésztés terén idén három kategóriában bírált a zsűri. Ahogy a díjátadón Dr. Wagenhoffer Zsombor, a bírálóbizottság elnöke elmondta, sosem látott mennyiségben jelentkeztek, 28 cég 35 termékkel. A takarmányozás terén 14, a tartástechnológia és agrár-informatika témakörben 12, állategészségügy és szaporodásbiológia csoportosításban pedig 9 pályázat érkezett. Az értékelésnél lényegi szempontnak számított a magyar tulajdoni háttér, a hazai fejlesztés, gyártás, szervizelés, a termék piacra kerülésének ideje, a termék vagy fejlesztés aktualitása, újszerűsége, innovatív jellege, tudományosan alátámasztott előnye, referenciáinak száma, a piaci részesedés, valamint a pályázat színvonala.

MAGYAR NÖVÉNYTERMESZTÉSÉRT TERMÉKDÍJ PÁLYÁZAT 2016 NAGYDÍJAS TERMÉKE

WATER RETAINER® – VÍZŐR®

Termesztett növényeink környezetkímélő védelmét, az agrotechnikai eljárások és a betegség-ellenálló fajták nemesítése mellett a klasszikus értelemben növényvédő szernek nem minősülő, a növények saját védekező rendszerét stimuláló készítmények nagyobb arányú felhasználásával lehet hatékonyan és gazdaságosan megoldani. Az Alpha-Vet Kft. Alphaplant üzletághoz tartozó termékei ehhez kínálnak természetes, környezetkímélő és szélsőséges időjárási helyzetekben is biztos segítséget. Forgalmazott termékeink természetes alapanyagúak. Található köztük BIO minősítéssel rendelkező is.

A TERMÉK

A Water Retainer® (VízŐr) egy organikus alapokon nyugvó talajkondicionáló készítmény, amelyet kémiai, mikrobiológiai, illetve állattenyésztési, növénytermesztési szakemberek fejlesztettek. A termék azáltal, hogy megőrzi a nedvességet a talajban csökkenti az öntözővíz felhasználást és az aszály okozta kiszáradást. A Water Retainer® (VízŐr) segít abban, hogy a talajban stabilabb nedvességszintet tartsunk fenn. Elősegítheti az adagolt tápanyagok hasznosulását és a talaj mikrobiológiai életéhez egészségesebb feltételeket biztosít.

A megfelelő és egészséges élelmiszer előállítás érdekében alapvető prioritást kell, hogy élvezzen a megfelelő adaptáció a környezeti változásokhoz. Ennek felismerése volt az egyik legjelentősebb hajtóerő számunkra, amikor belekezdtünk a kutatásokba és kifejlesztettük a Water Retainer® (VízŐr) talajkondicionáló vízmegtartó készítményünket. A termék organikus alapú és azáltal, hogy csökkenti a talaj párolgását (evaporációját), alkalmazásával akár 50%-al csökkenthetjük az öntözési költségeket szántóföldi növények-, zöldségek-, szőlő- és gyümölcs vagy akár még gombatermesztés esetében is. Öntözetlen művelésben történő alkalmazás esetén jelentősen – akár 1- 2-szer – megnő a növények aszálytűrő képessége, az aszálytűrés ideje, ezáltal jobb minőségű és nagyobb mennyiségű termés várható.

A Water Retainer®(VízŐr) másodlagos pozitív hatást is gyakorol a talajéletre. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a talaj kiegyensúlyozottabb vízháztartása következtében javulhat a műtrágyák hasznosulása, intenzívebbé válik a talajlakó mikroorganizmusok működése. Mindezek csökkentik a költségeket és a termelés időjárás okozta kockázatait.

A MAGYAR ÁLLATTTENYÉSZTÉSÉRT TERMÉKDÍJ PÁLYÁZAT 2016 III. HELYEZETJE

A VITAPOL ANTIMAST®

A VITAPOL Antimast ásványi takarmány termékünk kiemelkedően jó hatásfokkal csökkenti az elegytej szomatikus sejtszámát, ezzel is elősegítve kiváló minőségű, egészséges fogyasztási tej termelését.

Közismert, hogy a szubklinikai masztitisz a tehenek összes fertőződésének 90-95%-át teszi ki. Összességében a hazai tehénpopuláció legalább 40%-a fertőzött a masztitisz valamelyik formájával.

Gyakorlati megfigyelés, de nagy populációk vizsgálatával is igazolt, hogy pozitív összefüggés mutatható ki a tejhozam és az elegytej szomatikus sejtszáma között. Minden 1000 kg tejmennyiség-növekedés +4,5% SCC (szomatikus sejtszám) növekedést jelent.

Ezek a tények ösztönözték vállalatunkat a VITAPOL pulvis mellett a VITAPOL Antimast termék kifejlesztésére. A VITAPOL Antimast a tőgyegészségügy javítására kiválóan alkalmas takarmánykiegészítő. Kiemelkedő termelési színvonalú tejtermelő tehenészetek tapasztalatai alapján az egyik legeredményesebb módszer az elegytej szomatikus sejtszámának csökkentésére a VITAPOL Antimast takarmánykiegészítő etetése. A VITAPOL Antimast szomatikus sejtszámra gyakorolt hatását szemlélteti a táblázat.

Megállapítható, hogy a VITAPOL Antimast takarmánykiegészítő +5% tejhozam-növekedést eredményezett, a szomatikus sejtszám 30%-os csökkentése mellett.

Eredmények a kontroll csoportban
Kontroll
Csoportlétszám Ismétlés szám Fejési átlag Kg SCC
124 1. 45 652,2
124 2. 47,2 588,8
130 3. 43,5 527,9
136 4. 49,1 678,1
138 5. 47,5 865,1
Átlag 46,46 682,42
Eredmények a kezelt csoportban
Kezelt
Csoportlétszám Ismétlés szám Fejési átlag Kg SCC
117 1. 53,1 524,6
127 2. 46,9 601
132 3. 45,9 372,2
139 4. 49 344,9
139 5. 47,9 465,8
Átlag 48,56 461,7

Különbségek a kezelt és a kontroll nagytejű csoportok termelési mutatói között 5 ismétlés alkalmával

Különbség kezelt/
kontroll fejési átlag kg
Különbség kezelt/
kontroll fejési átlag %
Különbség kezelt/
kontroll SCC
Különbség kezelt/
kontroll SCC %
8,1 18% 127,6 -20%
-0,3 -1% 12,2 2%
2,4 6% -155,7 -29%
-0,1 0% -333,2 -49%
0,4 1% -499,3 -52%