A VízŐr kevesebb vízzel csökkenti csökkenti az aszály okozta kiszáradást

Bemutatta a Water Retainer® (VízŐr) nevű új készítményét az Alpha-Vet Kft. A bio minősítést elnyert, organikus alapokon nyugvó talajkondicionáló készítmény csökkenti az öntözővíz felhasználást és az aszály okozta kiszáradást.

Az Alpha-Vet Kft. által forgalmazott, bio minősítést elnyert készítmény várhatóan megváltoztatja az eddig követett öntözési kultúrát, főként a nagyüzemekben.

Az Alpha-Vet Kft. által forgalmazott, bio minősítést elnyert készítmény várhatóan megváltoztatja az eddig követett öntözési kultúrát, főként a nagyüzemekben, a kertészeti ágazatokban és a parképítési, fenntartási területeken egyaránt. A gyártó és a forgalmazó cégek képviselői bejelentették az Alföldi Állattenyésztői és Mezőgazda Napok április végi rendezvényén, hogy két nagyüzemben, Létavértesben malmi kukoricatermesztésben, valamint az Észak-Alföldi TÉSZ meggyeseiben jelentős területeken meghonosítják az új technológiát. A hazai vízfogyasztás 35%-a a mezőgazdasági vízfogyasztás. Ennek 27-28%-át teszi ki az öntözés.

A Water Retainer® VízŐrrel jelentős mértékű öntözővíz-megtakarítás érhető el, ami hozzájárul ahhoz, hogy fenntarthatóbb, a környezetet kevésbé terhelő, biztonságos mezőgazdasági tevékenységet folytassunk.

A növénytermesztésben a termésmennyiséget limitáló környezeti tényezők közül térségünkben az aszály a legjelentősebb, mivel a vízhiány gyakran párosul igen magas, néha extrém magasságokat elérő hőmérsékletekkel, ami további terméscsökkenéshez vezethet. A különböző fejlődési (fenológiai) fázisokban jelentkező szárazság eltérő mértékű terméscsökkenést és gazdasági károkat okoz szántóföldi és kertészeti növényeinknél, szőlőinkben, gyümölcsöseinkben.

Az elmúlt három és fél évtized átlagában az aszálykár és a vízkár az összes mezőgazdasági kár 60 százalékát is meghaladta. Bármely évszakban alakuljon is ki az aszály, a legveszélyesebb mindig a vegetációs időszakban bekövetkező légköri és talajaszály együttes jelenléte.

A kifejlesztett talajkondicionáló termék, a Water Retainer® (VízŐr) az aszály kártételének nagyságát befolyásoló tényezők közül az evaporációt mérsékli, a talaj természetes víztartalmát több hónapig megtartja és szolgáltatja a növények számára.

A kísérleteken bizonyított 3 hónapos hatástartam a magyarországi meteorológiai körülmények között a vegetációs periódus legérzékenyebb idején, jellemzően a június-augusztusi meleg hónapokban segíti a kiszáradás elkerülését.

A Water Retainer® (VízŐr) egy organikus alapokon nyugvó talajkondicionáló készítmény, amelyet kémiai, mikrobiológiai, illetve állattenyésztési, növénytermesztési szakemberek fejlesztettek ki. A termék azáltal, hogy megőrzi a nedvességet a talajban, csökkenti az öntözővíz felhasználást és az aszály okozta kiszáradást. A Water Retainer® (VízŐr) segít abban, hogy a talajban stabilabb nedvességszintet tartsunk fenn (a talajból felfelé tartó párát a növény számára hasznosítható vízcseppé alakítja), ezzel pedig jobban hasznosulhatnak az adagolt tápanyagok, és a talaj mikrobiológiai életéhez egészségesebb feltételeket biztosít.

 

A Water Retainer® (VízŐr) talajkondicionáló vízmegtartó készítmény csökkenti a talaj párolgását (evaporációját), alkalmazásával akár 50%-al csökkenthető az öntözési költség a szántóföldi növények-, zöldségek-, szőlő- és gyümölcs vagy akár a gombatermesztés esetében is.

Öntözetlen művelésben történő alkalmazás esetén jelentősen – akár 1-2-szer – megnő a növények aszálytűrő képessége, az aszálytűrés ideje, ezáltal jobb minőségű és nagyobb mennyiségű termés várható. A Water Retainer® (VízŐr) másodlagos pozitív hatást is gyakorol a talajéletre.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a talaj kiegyensúlyozottabb vízháztartása következtében javulhat a műtrágyák hasznosulása, intenzívebbé válik a talajlakó mikroorganizmusok működése. Mindezek csökkentik a költségeket és a termelés időjárás okozta kockázatait.

Az Alpha-Vet Kft. szakértői kifejtették, az átlagos vegetációs öntözési költségek adatsorából egyértelműen látható a Water Retainer® (VízŐr) gazdaságossága, hiszen az egy hektárra jutó költség még önálló kijuttatás esetén sem haladja meg 35-40 ezer forintot (hektáronként 10 liter a szükséges mennyiség). Ez a költségszint ipari növényeknél, szántóföldi zöldségeknél biztonságot és tervezhetőséget ad a várható termés mennyisége és minősége esetében. Az egyik legnagyobb bizonytalanságtól szabadítja meg a használót, nevezetesen, hogy mennyi eső, és az mikor fog esni.

Kísérleti felhasználás

Vaszkó László, az Agricorn Malomipari és Gabona forgalmazó Kft. ügyvezető igazgatója kukorica termesztésben használja fel az idei évben a Water Retainer®-t (VízŐr). A kukoricát élelmiszeripari felhasználásra termesztik, ezért a minőségi kukorica kulcsfontosságú számára.

Aszályos évben a kukorica 90%-a csak takarmány kukoricaként adható el, ezért szeretnének meghonosítani Hajdú-Bihar megye dél keleti részén egy olyan technológiát, mellyel stabilan, biztonságosan, jó minőségben tudnak termelni. Ehhez ki kell küszöbölni az időjárási anomáliákat, és fel kell készülni a szélsőségekre, ezért is próbálják ki a Water Retainer®-t (VízŐr), melyet folyamatosan monitoringozni fognak, és ha bejön, a készítménynek lesz egy 4000 ha-os vevője.

Juhász Sándor, az Észak Alföldi Termelői Értékesítő Szövetkezet igazgatósági tagja nyilatkozta, hogy idén a terméket csont héjas gyümölcsökre és tormára alkalmazzák. Termék palettájuk 35-40%-át az újfehértói fürtös meggy teszi ki, mely a legnagyobb problémát okozza, mivel, ha júniusban-júliusban nem kap elég csapadékot, a termés apró lesz. Ezt szeretnék kiküszöbölni. A Zöldpajzs® termék révén az Alpha csoporttal már 6 éves partner kapcsolatot ápolnak, ezért bízik benne, hogy a Water Retainer® (VízŐr) is megoldást nyújt számukra.

Részletes termék leírásMegvásárolná a terméket?