A weboldalunk cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez.

Vitapol Antimast Pulvis - természetes megoldás a tőgyegészség érdekében

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Irodalmi adatok alapján a tejtermelő tehénpopuláció legalább 40%-a fertőzött a masztitisz valamelyik formájával. A szubklinikai masztitisz a tehenek összes fertőződésének 90-95%-át teszi ki. Pozitív összefüggés mutatható ki a tejhozam és az SCC között. Minden 1000 kg tejmennyiség-növekedés 4,5% SCC növekedést jelent. A laktáció első hónapjaiban a legmagasabb a SCC, majd fokozatosan csökken. Általában a 6. hónaptól növekszik ismét. Elhúzódó laktációk esetén az utolsó hónapban ismét növekedésnek indul.

A megszokott tőgyhigiéniai eljárások mellett hogyan védekezhetünk a masztitisz kártétele ellen?

Az immunrendszert támogató takarmánykiegészítők alkalmazásával. Ilyen takarmánykiegészítő a VITAPOL ANTIMAST pulvis. A VITAPOL ANTIMAST pulvis biológiai úton védett kötésben lévő mikroelemeket (réz, cink, mangán, szelén) tartalmazó huminsavas ásványi takarmány. A mikroelemeket huminsav-komplex formájában tartalmazza. A huminsavak és a biológiai úton védett mikroelemek szinergista hatásúak a tőgy egészsége szempontjából.

Mit jelent ez a gyakorlatban? 

Az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Zrt. 1500 egyedes tejtermelő tehenészetében 2012. év végén tapasztaltak extrém magas SCC emelkedést. Az elegytej szomatikus sejtszáma a telepre jellemző 310-312.000 értékről egyik befejésről a másikra 700.000-re nőtt. Pető Zoltán ágazatvezető esetismertetése szerint a gondokat a "megszokott" kórokozók mellett a Prototheca fertőzés is súlyosbította, amely több mint 200 állat azonnali selejtezését jelentette. A tőgyhigiéniai protokollok szigorítása mellett, a telepi viszonyok rendezésével egyidejűleg kezdték a VITAPOL ANTIMAST pulvis alkalmazását a tehenek napi takarmányadagjában. A technológiai fegyelemnek, a higiéniai munkafolyamatok átgondolásának, és a VITAPOL ANTIMAST pulvis alkalmazásával elért immunológiai támogatásnak köszönhetően a kritikus helyzet jó fél éven belül rendeződött, a SCC a telepen éves átlagban azóta 318.000 körüli értéken stabilizálódott, és megállapítást nyert, hogy nincs a telepen Prothotheca fertőzött állat.

A kiváló minőségű huminsavas takarmánykiegészítők azóta a telep preventív takarmányozási programjának részét képezik. A tapasztalatok alapján a fogadó és a nagytejű csoportokban napi 100 g/tehén adagban, míg a kistejű csoportokban napi 50 g/tehén adagban alkalmazzák a VITAPOL pulvis takarmánykiegészítőt, a kiváló egészségügyi állapot fenntartásának zálogaként. A problémás csoportok - amennyiben vannak - VITAPOL ANTIMAST takarmánykiegészítőt kapnak a tőgyegészségügyi problémáik rendeződéséig. Ez egyre kisebb létszámú csoportokat érint, ugyanis a VITAPOL pulvis teljes laktáció alatti alkalmazásának köszönhetően a tőgybeteg egyedek aránya megszokott 8-10%-ról 2-3%-ra csökkent éves szinten.

Pető Zoltán szavait idézve:

A magas szomatikus sejtszám ellen nem a szeparátor a megoldás! A szeparátor tüneti kezelés, azonban a valódi problémát a VITAPOL ANTIMAST pulvis oldja meg.

 

A VITAPOL ANTIMAST takarmánykiegészítő segítségével hatékonyan megelőzhető a laktáció első hónapjaiban élettanilag is kialakuló szubklinikai masztitisz, ezáltal a "problémás" fogadó és nagytejű csoportok is hatékonyan menedzselhetők tőgyegészségügyi szempontból.

A Milkmen Kft.-nél 2014. november-2015. március hónapban zajlott a VITAPOL ANTIMAST pulvis dokumentált nagyüzemi próbaetetése. A telepen átlag 800 tehén termel, ebből 652-t fejtek a nagyüzemi etetési próba időszak alatt. 2014. decemberében (a nagyüzemi etetési próba időszaka alatt) a tenyészet a nagylétszámú tejtermelő tehenészetek országos rangsorában a 15. helyen szerepelt.

A nagyüzemi etetési próba során a nagytejű csoportok takarmánykiegészítőjeként alkalmaztuk a VITAPOL ANTIMAST pulvist. Mivel a telepen mindig 2 nagytejű csoport van egyidejűleg, így a VITAPOL ANTIMAST pulvis SCC-ra gyakorolt hatását 5. ismétlésben, tehénpáros kísérletben tudtuk vizsgálni. A tehenek fejési átlagát, illetve szomatikus sejtszámát az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. által havi gyakorisággal elvégzett próbafejések adatai alapján hasonlítottuk össze. A kezelt nagytejű csoport egyedei 100 g/tehén/nap adagban kaptak a TMR-be applikálva VITAPOL ANTIMAST pulvist.

Eredmények a kontrollcsoportban táblázat megtekintéséhez
Eredmények a kezelt csoportban táblázat megtekintéséhez
Különbségek a kezelt és a kontroll nagytejű csoportok termelési mutatói között az 5 ismétlés alkalmával

Összefoglalva megállapítható, hogy a VITAPOL ANTIMAST pulvis 100 g/tehén/nap adagban a nagytejű csoportok takarmánykiegészítőjeként +5% tejhozam-növekedést eredményezett, a szomatikus sejtszám 30%-os csökkentése mellett.

A tapasztalataink alapján a VITAPOL ANTIMAST pulvist 100 g/nap/tehén adagban a nagytejű csoportok takarmányának kiegészítésére javasoljuk.

 

Részletes termék leírásEz az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ágazataink

Népszerű márkáink

Szakmai közösség


Adatvédelmi tájékoztató | Alpha-Vet Kft. minőségpolitikai nyilatkozata
"Az agrárium jövőjéért, állataink jóllétéért"
© 2018 AlphaVet Kft. Minden jog fenntartva. By AlphaVet - Marketing igazgatóság.

Doki for Vets

Komplex Praxisszoftver állatorvosoknak

Alphaportal

Üzleti ügyfeleink részére

Ami még érdekelheti