Dr. Pelbát József: Hogyan lehet a rendelőd tehetségmágnes

 

Dr-Pelbat

Elhangzott a XII. Praxismenedzsment Konferencián

Tisztelt Kollégák! Régi vágyam teljesült azzal, hogy itt megoszthatom veletek a tapasztalataimat!
De, mivel a praxisépítés egy folyamat, kezdem az elején. Budapesti gyerek lévén a végzés után a Gyógyszerkutatóban kezdtem dolgozni, de a szívem vidékre húzott, én állatorvos akartam lenni. Az ott eltöltött idő azonban nagyon jó alapokat adott ahhoz, hogy a gyógyszerek dózisa rögzüljön a fejemben – nekem nem kellett kinyitnom a Phylaxia zsebkönyvet ezekért az adatokért.

Eleinte a kijárós vidéki állatorvosok életét éltem az ivartalanításokkal és nehézellésekkel. Később azonban csökkent az állatállomány, és ekkor jött be a képbe, hogy egy haszonállatot a rendelőben is meg lehet operálni. Csinálj egy kicsit mást, mint a többiek, csináld jobban, és biztosan meg fog térülni! A rendelőhöz természetesen asszisztens is kellett, így fejlődött lépésről lépésre a rendelő és jött egyre több beteg. A kiégést úgy lehet elkerülni, ha a munka változatos, és folyamatosan tanulunk. Ez olyan sikerélményekhez vezetett, mint pl. ez az anyakecske, amelynél császármetszéssel négyes ikreket hoztunk világra. Aztán elérkeztem odáig, hogy társas praxist hoztam létre – ekkortájt rajzolódtak ki azok az alapelvek, amelyekre tudtam építeni, és amelyekhez a mai napig tartom magamat:

  • Kölcsönös bizalom – én alapvetően bizalmat adok mindenkinek, ezzel több évtizedes munkakapcsolatokat tudtunk lefektetni, ennek eredményeként 25 főt foglalkoztatok és négy rendelőt üzemeltetek
  • Közös irányelvek: ennek az a módja, hogy hagyni kell a kollégáidat érvényesülni és kibontakozni.
  • Megfelelő szakmai tudás, folyamatos tanulás. Ezt főnökként ösztönözni kell, és anyagilag is hozzá kell járulni. A jó tudást pénzzel és idővel is támogatni kell. Így értem el, hogy most már az összes rendelőmet kisállat specialista szakállatorvos vezeti.
  • Átlagnál jobb bérezés – szerintem ezt mindenképpen meg kell oldani.

Ahogy ez a rendszer beindult, egyre érdekesebb állatok érkeztek a rendelőbe. A teljesség igénye nélkül: törött lábú rózsapapagály, sündisznók, mókusok – az utóbbiak pl. Angliából. Megjelent egy jómódú külföldi réteg, akiknek megéri repülőre ülni, és visszahozni az állataikat kezelésre, éljünk a lehetőséggel!
Nagyon fontos felvenni a kapcsolatot a humán kollégákkal! 2000-ben keresett meg egy humán orvos, hogy szeretne gyereksebész lenni, és megkért, hogy végezzünk néhány csontműtétet együtt. A kapcsolat azóta is tart és gyümölcsöző: éppen két hete operálta meg a feleségemet, akinek eltört a lába.
A külföldön szerzett tapasztalatok közzététele is sokat hozhat a konyhára: amikor itthon meglátták az argentínai utamon készült fényképeimet az ormányos medve családdal, behozták hozzám köldöksérvvel az ormányos medvéjüket megműttetni. Hasonló eredménye volt a chilei alpakka tenyészet meglátogatásának is – Magyarországon azért hoztak hozzám egy végbélnyílás nélküli alpakkát, mert megtudták, hogy van velük tapasztalatom. A tulajdonosok ezután a facebookon újságolták el az esetet, ami nagyon sok beteget hozott nekünk. Az afrikai utam után egy szivárványos boa kígyóval jelentek meg, amelynek a gombás fertőzését kezeltük ki.
A műtéti technikák fejlesztése: nagyon fontos, hogy a kolléga, akivel operálsz, élvezze a munkát. Én a kilátástalan esetekbe is bele szoktam vágni, higgyétek el, megéri. Itt pl. egy császármetszés után bent maradt és szervült mull lapot néztek daganatnak, kivettük. Én minden beküldő állatorvossal igyekszem jó és korrekt kapcsolatot fenntartani. Mindenki hibázhat, de ezt ővele kell megbeszélni, nem a tulajdonos jelenlétében.
Jól kell kommunikálni az ügyfelekkel – a vadászok érdekes társaság. Az egyik pl. véletlenül a saját kutyáját sörétezte meg, a másik egyszerre három kutyáját hozta be, amelyeket megtámadott a sebzett vaddisznó. Az egyiknek a hasfala sérült, a tulaj szerint az volt a legsúlyosabb. Utána derült ki, hogy a másiknak az állkapcsa törött el, ami szerintem elsőbbséget élvezett volna, de csak az első két műtét elvégzése után derült ki, hogy a harmadiknak légmelle volt – bizony, azzal kellett volna kezdeni, csoda, hogy túlélte.
A vadászokkal érdemes jóban lenni: ezt a dámot nem sikerült meglőni, de eltört a lába – könyörögve hozták be, hogy operáljam meg. Utána ugyanez a vadász hozott be egy nyulat is lábtöréssel. Folyamatos a műtéti technika folyamatos fejlesztése, és a műtétek előtt a tudás felfrissítése. Nem szégyen újra kinyitni a könyvet! Ma már egészen vékony csontokat is tudunk egyesíteni, és elkezdtük arthroszkópos, laparoszkópos műtéteket is. Aki ortopédiával foglalkozik, az ma már MRI nélkül nem boldogul.
Nekem szerencsém van, mert nálam dolgozik dr. Garamvölgyi Rita, aki az egyik legnagyobb MRI szakértő ma Magyarországon. Még ő is azt mondta, hogy ezt a kutyát ne operáljuk, mert három helyen van porckorongsérve. De: nem adtuk fel, szerencsénk is volt, így a kutya néhány nap múlva felállt, és azóta háromszor nyert szépségversenyt.
Persze ennek van előzménye is: elmentem a humán sebészekhez megnézni a porckorongsérv műtétet, tapasztalatot szerezni.
Ezek a műtéti technikák összekovácsolják a csapatot is. Egy laparoszkópos műtétet egyedül nem lehet elvégezni: kell hozzá egy állatorvos, aki a monitort figyeli, a másik filmez, a harmadik pedig operál – fontos, hogy valamennyien élvezzék.
Az endoszkóp nagyon jó diagnosztikai eszköz, be tudsz nézni olyan helyekre is, ahová más módszerrel nem „látsz be”.

A 3D ultrahang előnyei: ezt a kölyköt pl. 3000 euróért adta el tenyésztő, amikor még benne volt az anyja méhében ennek a képnek alapján.
Az én rendelőimnek megvan az önállóságuk. Ha megakadnak, segítek nekik, elvégzem a műtétet, de építek rájuk, bizalmat adok nekik. Hagyom őket fejlődni, és ha szülnek, visszavárom őket.