A weboldalunk cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez.

Intenzív tejtermelés problémák nélkül

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

 

Mintegy 3000 hektár szántóföldön gazdálkodik Tura környékén a Galgamenti Mezőgazdasági Kft. A növénytermesztés mellett a tehenészet jelenti a fő profilt, 700 tejelő feketetarka Holstein-fríz szarvasmarha, illetve kb. 100 növendékállat teszi ki az állományt. Éves szinten mintegy 7 millió liter.

Különösen értékes az állomány, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy ebben az évben, immár nem először, a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokról a Nagydíjjal, illetve a legszebb tőgyért járó díjjal térhettek haza a büszke tulajdonosok.

A 800-as egyedszám különösen nagy felelősséget jelent az állattenyésztési ágazat számára, hiszen az egy telepen tartott szarvasmarhák között könnyebben alakulhatnának ki a legkülönfélébb anomáliák. Szerencsére a Galgamenti Mezőgazdasági Kft. esetében erről nincs szó, hiszen az ország egyik legmodernebb istállóját tudhatják magukénak és kiemelt hangsúlyt fektetnek az állatok takarmányozására, illetve a takarmánykiegészítők használatára. Utóbbiak szinte elengedhetetlenek az ilyen intenzív termelés mellett.

Hat évvel ezelőtt kezdte el etetni a poralakú Vitapol Pulvist a tejtermelő tehénállománnyal a vállalkozás – tudtuk meg Illés László ágazatvezetőtől.
Az állomány minden nap kap a készítményből: azonos összetételű takarmánymix készül az etetőkocsiban, precízen keverve. A Vitapol hatóanyagai a növényi alkotórészek több 10 ezer éves bomlási folyamataiban keletkezett huminsavak és szerves kötésű ásványi anyagok. A huminsavak komplex vegyületet képeznek az ásványi anyagokkal, ezáltal azok felszívódását hatékonyabbá teszik. A huminsavak természetes antibakteriális, vírus és gombaölő hatása több ezer éve ismert, ezen hatások által segíti az immunrendszer erősítését. Nagy fajlagos felületük és kémiai szerkezetük révén megkötik és kiürítik a szervezetbe került toxikus anyagokat és szabályozzák a bélflóra működését.

Vitapol Liquid az előbb említett takarmánykiegészítő készítmény folyékony, tovább fejlesztett változata, amelyet a tehenészet a 40 napnál fiatalabb borjaknak ad, úgynevezett tejtaxikkal, minden egyes borjúnak egyedileg kijuttatva.

Míg a  korábban használt Vitapol szuszpenzió durvább szemcséket is tartalmazott, a tovább fejlesztett huminsavas készítmény már nem tartalmaz ilyeneket. A fejlesztésre azért volt szükség, hogy a korszerű tehenészetekben a borjúneveléskor egyre gyakrabban alkalmazott tejtaxik képesek legyenek a bekevert folyadék kijuttatására. A tökéletesen vízoldékony forma lehetővé teszi a huminsavak és fulvosavak sertés és baromfi részére dozatronon keresztüli adagolását is. Ez korábban azért nem volt lehetséges, mert a durvább szemcsék eltömítették a berendezés szűrőjét.

Illés László felhívta a figyelmet arra, hogy nem vakcinázzák az állományt sem E. coli-, sem rota-, sem pedig koronavírus ellen, így kiemelten fontos, hogy a borjak megfelelő ellenálló képességgel rendelkezzenek a föcstej itatás időszakában, amelyben a Vitapol Liquid nyújt hatásos segítséget.

Mint megtudtuk, a vállalkozásnál az elmúlt években nagyon sok volt a változás: jelentősen emelkedett a fajlagos tejhozam, javult a beltartalom, csökkent a szomatikus sejtszám, illetve folyamatos beruházások zajlottak a telepen. Illés László szerint a készítmény arra képes, hogy a hirtelen kilengéseket csökkentse. Ne legyenek hirtelen fellángoló emésztőszervrendszeri problémák, vagy immunitási változások takarmányváltásnál, azaz stabil legyen a termelés.

Mivel a Vitapol Pulvis-t és a Vitapol Liquid-et is folyamatosan etetjük, sosem fogjuk megtudni, mi lenne, ha nem kapná meg ezt az állomány. Egy azonban biztos: a folyamatos változás és az olykor kedvezőtlen körülmények mellett is, mint például az utóbbi nagyon hosszú és meleg nyár, gond nélkül át tudjuk segíteni ezzel a takarmánykiegészítővel az állatot, méghozzá igen magas termelés mellett. Javultak a szaporodásbiológiai eredményeink is annak ellenére, hogy emelkedett a fajlagos tejtermelés, sőt rövidült a két ellés közötti idő. Ez az év lesz az első, amikor előreláthatólag a fajlagos gyógyszerfelhasználásunk is csökkeni fog.

 

 

Ágazataink

Népszerű márkáink

Szakmai közösség

Szabályzatok


Adatvédelmi tájékoztató | Alpha-Vet Kft. minőségpolitikai nyilatkozata
"Az agrárium jövőjéért, állataink jóllétéért"
© 2018 AlphaVet Kft. Minden jog fenntartva. By AlphaVet - Marketing igazgatóság.

Doki for Vets

Komplex Praxisszoftver állatorvosoknak

Alphaportal

Üzleti ügyfeleink részére

Ami még érdekelheti