Dr. Samaneh Azarpajouh PhD
A viharos időjárás, beleértve a heves esőzéseket is, aggodalomra ad okot a termés állapotának romlása és a mikotoxinokkal kapcsolatos lehetséges kihívások miatt egész évben. A mikotoxinok hátrányosan befolyásolhatják a tejelő szarvasmarhák teljesítményét és egészségét, és komoly gazdasági problémákat okozhatnak.
A gazdasági hatás a szennyezett állati termékek visszautasítása miatt kieső kereskedelem vagy csökkent bevételek, a csökkent termelékenység, az állatok (különösen az érzékenyebb borjak) elhullása, valamint a kezelés és a mikotoxinok mérséklésének megnövekedett költségei miatt bekövetkező közvetlen piaci költségek révén jelentkezik. Ezért a tejtermelőknek meg kell ismerniük a régiójukban előforduló mikotoxinokat, és pontos képet kell kapniuk a tájékozott döntések meghozatalához és a mikotoxinkockázat hatékony kezeléséhez.
Miért fontosak a mikotoxinok?
A mikotoxinok a gombák által termelt toxikus másodlagos metabolitok, amelyek mikotoxikózist okoznak az expozíciónak kitett állatokban. A mikotoxinoknak való kitettség általában szennyezett takarmányok fogyasztása, illetve érintkezés vagy belégzés útján történik. A mikotoxinokat előállító gombák számos takarmányon, például gabonaféléken, szárított gyümölcsökön, diófélékben és fűszerekben nőnek.
Szakértői vélemény: Djionis Savva, a Dodoni Dairy Group állatjóléti felügyelője: Effective control of aflatoxins in dairy cows
A mikotoxinok olyan másodlagos anyagcseretermékek, amelyeket gombák termelnek, amelyek a takarmányok és a növénytermesztés különböző szakaszaiban gyorsan szaporodnak és növekednek, különösen az EU déli országaiban gyakran megfigyelhető meleg és párás körülmények között.
A gombák szaporodása a betakarítás előtt vagy után, valamint a meleg, nedves és párás körülmények között történő tárolás során következhet be. A legtöbb mikotoxin kémiailag stabil és túléli az élelmiszer-feldolgozást. A szennyezett takarmány elfogyasztása után az állatok különböző klinikai tüneteket mutatnak, amelyek laktációs tehenek, üszők és borjak esetében eltérőek.
Számos különböző mikotoxint azonosítottak, de a leginkább megfigyelt mikotoxinok, amelyek a tejelő szarvasmarhák egészségét veszélyeztetik, az aflatoxinok, a deoxinivalenol, a fumonizinek, az ochratoxin A, a zearalenon, a T-2 toxin, a B típusú trichotecének és az anyarozs-alkaloidok.
A mikotoxinok kockázatának minimalizálása
A takarmány mikotoxinokkal való szennyezettsége tartós probléma, amely hatással van a tejelő szarvasmarhák élelmiszer-biztonságára, teljesítményére és egészségére. A tejiparban a mikotoxinok negatív hatásának csökkentésére 2 stratégia létezik:
- A betakarítás előtti megközelítések, mint például az ellenálló fajták nemesítése, a mikroorganizmusok elleni kémiai védekezés és a növényi stresszorok kezelése, a szántóföldi gombás fertőzés megelőzésére irányulnak.
- A betakarítás utáni megközelítéseket, mint például a hőmérséklet és a páratartalom szabályozása, a módosított atmoszférában történő kezelés, a hőkezelés, a savas és/vagy lúgos kezelés, valamint a kémiai gombaölő szerekkel történő kezelés a betakarítás, feldolgozás és tárolás során alkalmazzák a betakarított termékekre a mikotoxin-szennyezés megelőzése, csökkentése vagy megszüntetése érdekében.
Hogyan hozzunk megalapozott döntéseket?
A teljes vegyes takarmányadagból vett mintákat minden régióban elemezni kell a mikotoxinkockázat számszerűsítése érdekében. A tejtermelők számára az olyan mikotoxinok, mint a B-típusú trichotecének, a zearalenon és a deoxinivalenol azok, amelyek a legtöbb problémát okozhatják, például a szárazanyagfelvétel, a tejtermelés, az emésztés, a szaporodás, a bélrendszer egészsége és az immunválasz károsodását, mivel a B-típusú trichotecének és a zearalenon között szinergikus hatások léphetnek fel, és több mikotoxin további kihívást jelenthet.
A teljes keverékadag rutinszerű vizsgálata a legjobb módja a takarmányokban lévő specifikus mikotoxinok koncentrációjának azonosítására és a mikotoxikózis egyéni kockázatának kezelésére.
Tájékozott döntés meghozatala
Összefoglalva, a mikotoxinok elterjedtek a takarmányokban, és számos módon befolyásolják a tejelő szarvasmarhák teljesítményét és egészségét. A betakarítás előtti és utáni megközelítések 2 stratégiát jelentenek a mikotoxinok negatív hatásának csökkentésére a tejiparban. A legtöbb ilyen megközelítésnek azonban vannak korlátai a gombák és az élelmiszer-mátrixok specifitása tekintetében.
Ajánlott a teljes vegyes takarmányadag rutinszerű vizsgálata a takarmányokban lévő specifikus mikotoxinok koncentrációjának azonosítása, a pontos mikotoxin-betekintés és az egyéni kockázatkezelésre vonatkozó megalapozott döntések meghozatala érdekében.
Eredeti cikk: https://www.dairyglobal.net/health-and-nutrition/nutrition/making-better-mycotoxin-decisions-in-dairy-farming/