MINDEN AMI VELÜNK KAPCSOLATOS

Pályázatok

GOP-1.1.1-08/1-2008-0032

A világ fejlett országaiban a társállat tartás és ezen belül a kutyák tenyésztése, tartása egyre nagyobb szerepet kap az emberek, a társadalom életében.
Mindezek miatt egyre szélesebb körű igény a kutyák különböző betegségeinek hatékony kezelése. Projektünk célja két területen is ennek az igénynek a kielégítése. Egyrészt kutyák vegyes kóroktanú bőrgyulladásainak a kezelésére, másrészt az anyagcsere-forgalmi zavarokkal, hormonháztartási problémákkal küzdő, valamint az idős korú kutyákat általánosan roboráló hatású készítményeket tervezünk kifejleszteni. Fejlesztési elképzelésünk létjogosultságát az is alátámasztja, hogy a kutyák egyre városiasabb tartásával több az őket ugyanúgy, mint a városlakókat érő ártalom.

Ezekre az ártalmakra az immunrendszer a túltenyésztettség, a nem természetes tartási környezet, a nem megfelelő táplálás, valamint az egyidejűleg növekvő átlagéletkor miatt már sokszor nem tud olyan mértékben reagálni, hogy ne alakuljanak ki a kedvezőtlen tünetek. A bőrgyulladások és az anyagcsere-forgalmi, hormonális zavarok egyaránt komplex kóroktanú betegségek. Az egyik fejlesztési elképzelési tervünk ezért egy külsőleg használatos kombinált bőrgyógyászati készítmény. A hatóanyagok kombinációjától a bőrgyulladások gyógyulási százalékának növekedését és a kiújulások számának csökkenését várjuk. A másik fejlesztési elképzelésünk megvalósítása során, egy olyan komplex hatású készítményt kívánunk létrehozni kutyák számára, amely a betegségek, stressz illetve az idős kor miatt kialakuló anyagcsere-forgalmi és hormonális zavarok egy részére egyaránt kedvező hatással van.

Elképzelésünket természetes növekedési faktorok állatgyógyászati készítményben történő felhasználásával szándékozunk elérni. Terápiás hatásuk elsősorban azon keresztül érvényesül, hogy normalizálják a sejtek megbomlott fiziológiás működését. Terveink szerint így mind a kettő betegség-csoportban jelentősen csökkenthető lesz a szájon át szedendő gyógyszerek alkalmazása, ami a beteg állatok szervezetének kisebb terhelését fogja eredményezni. A bőrgyulladások hatékony helyi terápiája ezen kívül segíteni fogja, hogy populáció szinten a ma még hatékony per orális antimikrobiális készítményekkel szemben hosszabb ideig fennmaradjon a kórokozók érzékenysége.

Mindkét készítmény jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelő állatgyógyászati készítménnyé fejlesztése az egész EU piacot megnyitja az értékesítésük előtt. Forgalmi terveinket a kutyákra költött készítmények forgalmából számítottuk. Magyarország a lakosság arányához és életszínvonalához mérten a tartott kutyák számát és a tartásukra áldozott költségeket tekintve az EU átlaga alatt van valamivel. Az EU lakosságának és Magyarország lakosságának 50-szeres különbözetéhez mérten a készítményeknél csak a magyar piac tízszeresét tervezzük elérni a tagállamok piacain három év alatt és már ez is a projekt bőséges megtérülését jelenti.