A weboldalunk cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez.

KMOP-1.1.1-09/1-2009-0018

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Befejezte 6 féle antibiotikum tartalmú gyógypremixeinek fejlesztését az Alpha- Vet Állatgyógyászati Kft. A fejlesztés támogatása a KMOP 1.1.1-09/1-2009-0018 pályázat keretein belül valósult meg.

2013. június 19.

Befejezte antibiotikum tartalmú gyógypremixeinek fejlesztését az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. Ezen állatgyógyászati készítmények, takarmányba keverve, kiválóan hasznosíthatók gazdasági haszonállatok gyógykezelésére. A 6 féle granulált gyógypremix elsősorban a baromfifélék (tyúk, kacsa, liba, pulyka), nyulak és sertések légző és emésztőszervi betegségeinek gyógykezelésére szolgálnak.

100%-ban sikeresnek tekinthető az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. újonnan fejlesztett gyógypremix prototípusai, melyek fizikai jellemzőiben is megfelelnek az előírt követelményeknek. A projekt befejezését követően a laboratóriumi prototípusok üzemesítése is megkezdődhet és a granulált gyógypremixek 1-2 éven belül megjelenhetnek Magyarországon és számos más EU és nem EU országban is. A gyógypremixek olyan állatgyógyászati készítmények, amelyek takarmányba keverve, gazdasági haszonállatok gyógykezelésére használják, állatorvosi rendelvényre.

A fejlesztés során külön kihívást jelentett, hogy olyan összetételt és technológiát találjunk az egyes premixek vonatkozásában, amelyek a granulálás hőmérsékletét (70-80 oC) és az időlegesen magasabb vízpára tartalmat elviselik. A poralapú gyógypremixekkel szemben az új granulált formula számos előnnyel bír.

- Az ízérzékelésben fejlett állatfajok (sertés) gyógyszeres takarmányt annak keserű íze miatt gyakorta visszautasítják. Így az elvárt terápiás hatás így elmarad. A bevont granulátum gyógyszerforma fenti takarmány visszautasítás előfordulását csökkenteni képes.

- A kiporzás hiánya miatt a granulált gyógypremixek kisebb környezeti terhelést jelentenek, s a granulált gyógypremixekkel történő tevékenységeknél kisebb mértékű a belélegzésből származó egészségügyi kockázat is.

- Takarmányba történő granulált gyógypremixek bekeverés alkalmával könnyebb érhető el homogén gyógyszeres keverék, ritkább a keverők falára történő hatóanyag kitapadás és az egyes keverék komponensen sűrűség szerinti szétosztályozódása.

 

Ezekkel a termékeinkkel új piaci szegmenset tudunk megnyitni a gyógypremix piacokon, illetve fel tudunk zárkózni a multinacionális cégek hasonló minőségű termékeihez, mind a hazai, mind a nemzetközi piacon. Adta hírül az MTI-nek Mozsár Andor, az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. kommunikációs igazgatója. A projekt megvalósítási helyszíne: Budapest Hoffher Albert utca 38-42.

Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
Cím: 1194 Budapest, Hofherr Albert 38-42
E-mail: info(kukac)alpha-vet.hu
Honlap: www.alpha-vet.hu
www.ujszechenyiterv.gov.hu
 

Célkitűzés: 6 darab antibiotikum tartalmú gyógypremix új formulációinak kialakítása a haszonállat (baromfi, sertés) állattenyésztési szegmens részére abból a célból, hogy bizonyításra kerüljön a tudományos szempontból való működőképesség, hatásmechanizmus.
A formulációk kialakításának célja:

1. A régi típusú porkeverék készítményekkel szemben az antibiotikum hatóanyagok védelme a korszerű takarmánykeverési technológiai folyamatok során fellépő hő, pH, nyomás okozta hatóanyag-csökkenés megakadályozása.

2. Az antibiotikumok kiporzásának megakadályozása: a. különös tekintettel annak környezetvédelmi hatásaira: a gyógyszergyártás és felhasználás környezetében élő állatvilág megóvása, levegőszennyezés, talajfertőzöttség, kereszt kontaminációk csökkentése. b. munkaegészségügyi következményeire, különös tekintettel a kezelőszemélyzet (takarmánykeverő, állatgondozó), illetve általában a humán antibiotikum allergiás esetek növekedésének megállítására.

3. A kiporzott antibiotikumok, mivel azok nem terápiás dózisban kerülnek a környezetbe, így alkalmasak a különböző ubiquiter (széles spektrumú) mikroorganizmusok által kialakított gyógyszer-rezisztencia továbbvitelére, új rezisztencia típusok kialakítására, ezzel a humán és állatgyógyászati gyógyszerkincs hatékonyságának idő előtti csökkentésére.

4. Az ízérzékelésben fejlett állatfajok (sertés) gyógyszeres takarmányt annak keserű íze miatt gyakorta visszautasítják. Az elvárt terápiás hatás így elmarad. A bevont granulátum gyógyszerforma fenti takarmány visszautasítás előfordulását csökkenteni képes.

5. A porkeverékek inhomogén keveredéséből adódó pharmacovigilance (gyógyszer mellékhatás) események megelőzése, csökkentése (gyógyszer hatáselmaradás, relatív gyógyszer túladagolás).

6. A takarmányok előállítását szabályozó rendeletek szigorodása miatt a minősített hazai és EU takarmánykeverők minőség, azaz a granulált gyógyszerformák iránti igénye jelentősen megnőtt.

7. Ezekkel a termékeinkkel új piaci szegmenset tudunk megnyitni a gyógypremix piacokon, illetve fel tudunk zárkózni a multinacionális cégek hasonló minőségű termékeihez, mind a hazai, mind a nemzetközi piacon. A projekt során a következő antibiotikumok új, granulált formulázását kívánjuk létrehozni: - Oxitetraciklin, doxiciklin, colistin, tylosin, linkomicin, tiamulin, Zn- bacitracin monokészítményeik és kombinációik.

 

Fentiekben leírt antibiotikumok elsősorban a baromfifélék (tyúk, kacsa, liba, pulyka), nyulak és sertések légző és emésztőszervi betegségeinek gyógykezelésére szolgálnak. Kiemelendő az Európában elsőként törzskönyvezendő és nem csak eseti engedélyű oxitetraciklin és Zn- bacitracin tartalmú premix tervünk, amely a nyulaknál nagy gazdasági kárt okozó enzoociás enteropátia egyedüli gyógyszere. Ilyen kombinációt az EU országaiban még nem fejlesztettek ki. A program alapkutatási része kiindulási alapot ad új gyógyszerformák új hatóanyagokkal történő fejlesztő munka részére.

A 30 hónapos projekt tevékenységeit 6 részprojekt keretében tervezzük megvalósítani:

1. Projekt-előkészítés
2. Törzskönyvek megvásárlása
3. Hatóanyagok, segédanyagok, adalékanyagok előzetes vizsgálata
4. Laboratóriumi/félüzemi próbagyártás
5. Disszemináció
6. Projektzárás Üzleti hasznosítás és fenntartás.
A 6 db félüzemi laborméretű technológiai leírás alapján előállított állatgyógyászati készítmények ipari méretű gyártatását, forgalomba hozatalát tervezzük a haszonállat szegmensben, Magyarországon, az EU-ban és minél több EU-n kívüli országban (pl. Oroszország, Ukrajna, Mongólia).

A projekt megvalósítási helyszíne: 1194 Budapest Hoffher Albert utca 38-40.

 

Ágazataink

Népszerű márkáink

Szakmai közösség

Szabályzatok


Adatvédelmi tájékoztató | Alpha-Vet Kft. minőségpolitikai nyilatkozata
"Az agrárium jövőjéért, állataink jóllétéért"
© 2018 AlphaVet Kft. Minden jog fenntartva. By AlphaVet - Marketing igazgatóság.

Doki for Vets

Komplex Praxisszoftver állatorvosoknak

Alphaportal

Üzleti ügyfeleink részére

Ami még érdekelheti