A weboldalunk cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez.

GOP-1.1.1-09/1-2010-0192

Az állatok vitamin és ásványi anyag ellátása fontos feltétele a gazdaságos haszonállattartásnak, ugyanakkor a kielégítő tápanyagellátás alapvető feltétele az állatok humánus tartásának és az állati terméket fogyasztó ember kielégítő táplálásának is.
Projektünk célja két területen is ennek az igénynek a kielégítése. Egyrészt alapkutatás szintjén a korábbinál élettani szempontból jobban hasznosítható mikroelem és makroelem vegyületek kifejlesztése, másrészt ezeket kiegészítve már jól bevált takarmány összetevőkkel (vitaminokkal, illetve humin és fulvosavakkal), a gyakorlatban optimálisan felhasználható innovatív, piacképes termékek megtervezése és kipróbálása.

A projekt három fő termékcsoport kialakításához kívánja felhasználni az alapszintű kutatások eredményeit. Szerves kötésű mikroelemeket tartalmazó takarmány-kiegészítő oldatok, hasonló mikroelemeket (elsősorban vasat) tartalmazó szilárd kiegészítő takarmányok malacok részére és szerves kötésű makroelemeket tartalmazó takarmány-kiegészítő oldatok. Fejlesztési elképzelésünk létjogosultságát az is alátámasztja, hogy szerves kötésű mikroelemek felhasználása egyre nagyobb teret nyer nem csak az emberek táplálása, de az állatok takarmányozása terén is. Az így bevitt nyomelemek felszívódása sokkal jobb, mint a hagyományosan használt szervetlen sóké, valamint a mikroelemek retenciója is hosszabb ebben az esetben. Felhasználásukkal nem terheljük az állati szervezetet káros vagy idegen anyagokkal (pl. a jelenleg használt összetevők jelentős szulfát tartalma). Az eljárással a mikro- és makroelem vegyületek bizonyos mértékig védetté tehetők az egyidejűleg alkalmazott összetevők antagonista hatásaival szemben, illetve csökkenthető azok esetleges katalitikus hatása a takarmány preparátumokban.
Kiemelten fontos, hogy a jobban hasznosuló szerves kötésű mikroelemek alkalmazásával csökken a környezet terhelése (a bélsárral a termőföldekre és a vízbázisokba jutó réz, cink stb. és sóik révén), amely az intenzív állattartás egyik - egyre nagyobb jelentőséggel bíró - hátrányos mellékterméke. Különlegesen összetett feladat a szerves kötésű makroelemek oldatba vitele. Az optimális kálcium és foszfor ellátástól várható az intenzív termelésre tenyésztett állatok következményes anyagforgalmi eredetű megbetegedéseinek, termelékenység csökkenésének (csontosodási zavarok, sántaság, tojáshéj-minőség romlás) megelőzése. A kutatás során összetett problematikára kell megoldást találni. Az alap molekulák kifejlesztése mellett ki kell dolgozni azok gyártástechnológiáját, oldatba vitelét, továbbá biztosítani szükséges a kombinációk stabilitását, illetve a szakszerű gyakorlati kipróbálást. Ennek érdekében széleskörű együttműködést kezdeményeztünk több kutató és oktatási intézménnyel. Cégünk a hazai piac mellet más EU és harmadik országok piacán is jelen van.

A fejlesztéstől innovatív, piacképes termékek előállítását várjuk. A 36 hónapos projekt tevékenységeit 6 részprojekt keretében tervezzük megvalósítani: 1. Projekt-előkészítés 2. Kelát nyomelem készítmények kialakítása 3. Kelát makroelem készítmények kialakítása 4. Vaskelát tartalmú makro- és mikroelemes készítmény kialakítása malacoknak 5. Disszemináció 6. Projektzárás Üzleti hasznosítás és fenntartás: a 3 db félüzemi laborméretű technológiai leírás alapján előállított állatgyógyászati készítmények ipari méretű gyártatását, forgalomba hozatalát tervezzük a haszonállat szegmensben, Magyarországon, az EU-ban és minél több EU-n kívüli országban (pl. Oroszország, Ukrajna, Mongólia). Az 5 éves fenntartási időszak végére a fejlesztésből származó tervezett többlet nettó árbevétel 3,8 Mrd Ft, ennek 75%-a export. A nettó hozzáadott érték 1,1 Mrd Ft mellett a fejlesztés teljes ráfordítása 281.127.100,- Ft, így a projekt megtérülési ideje a célzott piaci szegmensben szokásos 1-3 év között van.

Fentiek alapján elmondható, hogy a projekt reálisan, költséghatékonyan és a tervezett időkereten belül megvalósítható.

Ágazataink

Népszerű márkáink

Szakmai közösség

Szabályzatok


Adatvédelmi tájékoztató | Alpha-Vet Kft. minőségpolitikai nyilatkozata
"Az agrárium jövőjéért, állataink jóllétéért"
© 2018 AlphaVet Kft. Minden jog fenntartva. By AlphaVet - Marketing igazgatóság.

Doki for Vets

Komplex Praxisszoftver állatorvosoknak

Alphaportal

Üzleti ügyfeleink részére

Ami még érdekelheti